Οι απόφοιτοι αναμένεται να αποκτήσουν, κατά την εκπαίδευσή τους, τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να εκτελούν τα παρακάτω επαγγελματικα έργα:
- να γνωρίζουν τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητες του και τους τρόπους εμπορικής τους διαχέιρισης, συντήρησης και επέκτασής του (δρυμοί, βιότοποι..)
- να προστατεύουν τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον
- να εκτελούν αυτόνομη επιχειρηματική παραγωγή βασικών φυτικών προϊόντων (προετοιμασία εδάφους, σπορά, λίπανση, άρδευση, καλλιέργεια, συλλογή, αποθήκευση, συντήρηση..)
- να εκτιμούν το είδος και την ποσότητα της παραγωγής που θα καλλιεργήσουν, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς, του καιρού, του μεγέθους και της θέσης της επιχείρησης
- να επιλέγουν τη γή που θα καλλιεργήσουν, να καθορίζουν το χρόνο άρωσης και να εκτελούν ειδικές τεχνικές εργασίες κατεργασίας και συντήρησης του εδάφους
- να επιλέγουν και να αγοράζουν τύπους και ποσότητες από σπόρους ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα χρησιμοποιήσουν, τα λιπάσματα και τον εξοπλισμό
- να εκτελούν βασικές εργασίες φυτοπροστασίας και ζιζανιοκτονίας, με συμβατικές κυρίως μεθόδους
- να εκτελούν βασικές εργασίες λύπανσης
- να εκτελούν βασικές εργασίες συλλογής και αποθήκευσης των προϊόντων του
- να εφαρμόζουν τις βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας
- να χειρίζονται και να συντηρούν βασικά γεωργικά μηχανήματα και μηχανήματα κατεργασίας εδάφους
- να εκτελούν βασικές εργασίες εκτροφής των παραγωγικών αγροτικών ζώων.
Ωρολόγιο Πρόγραμμα
Β' Τάξη
Μαθήματα | Ώρες | |
1. | Αρχές Αγροτικής Ανάπτυξης | 2Θ |
2. | Περιβάλλον και Γεωργία | 1Θ+2Ε |
3. | Φυτική Παραγωγή | 2Θ+3Ε |
4. | Ζωική Παραγωγή | 2Θ+1Ε |
5. | Τεχνολογία Τροφίμων | 2Θ+2Ε |
6. | Αρχές Αρχιτεκτονικής Τοπίου | 1Θ+1Ε |
7. | Στοιχεία Γεωργικών Εγκαταστάσεων και Γεωργικά Μηχανήματα | 2Θ+1Ε |
8. | Αγγλικά Τομέα | 1Θ |
Σύνολο: | 23 |
Γ' Τάξη
Ειδικότητα: Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Μαθήματα | Ώρες | |
1. | Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις (Πανελλαδικές) | 3Θ |
2. | Αρχές Βιολογικής Γεωργίας (Πανελλαδικές) | 3Θ |
3. | Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων | 2Θ+2Ε |
4. | Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων | 2Θ+3Ε |
5. | Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων | 2Θ+3Ε |
6. | Ασφάλεια Τροφίμων | 2Θ+1Ε |
Σύνολο: | 23 |